2018. január 4., csütörtök

A legirritálóbb Instagram sminktrendek - szerintem

2017 volt számomra az az év, amikor elkezdtem Instagramon olyan fiókokat követni, akik szinte csak különféle arcfestéseket és / vagy sminkeket posztolnak. A legtöbb nagyon látványos, és tetszik is, de van néhány, amit egyszerűen nem értek. Utálom, hogy folyamatosan magyarázkodnom kell, de ismét felhívom arra a figyelmet, hogy az itt leírtak az én véleményemet tükrözik, nem irányulnak senki ellen sem személyesen, és ha neked tetszenek a most bemutatott trendek, tök jó. Ugyanakkor megkérnék mindenkit, hogy ne próbáljon meg meggyőzni arról, hogy ezek igenis milyen jók, mert tisztában vagyok azzal, hogy eltérő véleményünk van, és én sem azért készítettem ezt a posztot, hogy meggyőzzek bárkit is az ellenkezőjéről.

Kép: @sofiepeterseen - Instagram ; stella.s.makeup - Instagram, Google
Én már ott lemaradtam, amikor néhány éve divatba jött a tökéletesen egyenes szélűre kiszedett, íves kockaszemöldök, ami azt hiszem "Instagram szemöldök" (gúny)néven is terjedt el. Ez úgy veszem észre, hogy még a mai napig hódít, sőt, fel lett turbózva némi a bőrszínnél jóval világosabb korrektorral is a széleknél, és amikor azt hittem, hogy ezt már nem lehet überelni, jöttek a mindenféle fonott, hullámos, madártollszerű, koronás, akármilyen szemöldökök, bár a koronás változatot már alapból csak viccből találták ki szerintem. Nekem az tetszik, ha egy szemöldökön látom, hogy szálakból áll, nem pedig olyan, mintha odanyomtatták volna, de persze kinek a pap...Ja, és hogy a kedvencemet ki ne felejtsem: az olyan hozzáadott megjegyzések, mint "eyebrows on fleek" és "perfect af"...instant idegbeteg leszek, ha meglátom. 

Kép: @vladamua - Instagram (Google)
Gyanítom, hogy ezeket a stílusú ajakfestéseket a Kylie Cosmetics termékek csomagolása ihlette, én viszont szó szerint hányingert kapok, ha meglátom őket. Nincs is mit hozzáfűznöm, biztos van, akinek tetszik, én viszont igyekszem nagy ívben elkerülni. (Update: kedves Luca barátnőm kijavított, hogy valójában Kylie nyúlta le Vlada ötletét, nem fordítva! Mostmár ezt is tudom.)

Kép: @bybrokelle - Instagram (Google)
Ezen a lányon szinte az összes olyan trendet be lehetne mutatni, amitől kiszaladok a világból, de most csak kettőt említenék: hamis szeplők és ellipszis-száj. Előbbi szinte minden esetben természetellenesen néz ki, és mindig a kilencvenes évek élőszereplős sorozatai jutnak róla eszembe, ahol felnőttek játszották a gyerekeket, és így próbálták őket fiatalítani, a második pedig egyszerűen katasztrófa. Nem tudom, mikor jövünk már rá, hogy sokkal szebben fest, ha valaki az ajkai természetes vonalát hangsúlyozza - még akkor is, ha nem ő Geronazzo Mária - annál, hogy konkrétan mindenféle forma nélkül körberajzolja azokat - mégis hódít ez a trend is. (Én a fenti képen semmi mást nem látok, csak egy hatalmas szájat.)

Kép: Mariya.AE - YouTube (Google)
Említettem már korábban, hogy sosem voltam oda a durva highlighterért, én is maximum az arccsontomra teszek belőle, mert a legtöbb esetben a teljes arcon használva úgy néz ki, mintha az ember bőre iszonyatosan zsíros lenne, vagy izzadna, plusz iszonyat bután fest, amikor valakinek például az orra hegye fénylik. Igen, én is ismerek olyat, akinek nagyon száraz a bőre, és ezért mesterségesen szeretné kissé ragyogóbbá tenni, de ezt körülöttem még mindig sikerült a természetesség határain belül elérni. 

Kép: @paulinemartyn - Instagram (Google)
Nem trend, hanem inkább gyakorlat, ami kétségkívül nagyon szép, de számomra frusztráló: a Photoshoppal tökéletesített szemsminkek. A fenti kép még nem is annyira durva, láttam már ennél sokkal valószínűtlenebbeket is, és bár nem vagyok sminkes, de majdnem biztosra állítom, hogy ilyen tökéletes satírozást és íveket csak ecsettel és festékkel nem lehet elérni, utólagos retus is kell hozzá. (Ezt onnan is gondolom, hogy YouTube-on több ízben is találtam olyan videókat, amiben megmutatják, hogy hogyan csinálják ezt.) A különféle fotók ilyen-olyan szerkesztésébe most nem mennék bele, fotósként megvan a véleményem az utómunkáról és a retusról, és nem is azt mondom, hogy mindenféleképpen a nyers fotót kéne feltölteni, de az tény, hogy az ilyenek sok esetben inkább lelombozzák a kezdő sminkeseket, hiszen nem azt hangsúlyozzák, hogy nézd, ilyen szép eredményt lehet elérni a megfelelő eszközökkel és a termékekkel, ha sokat gyakorolsz, hiszen ez nem a valóság, retus nélkül sosem lesz ilyen tökéletes egy smink - de nyilván ezeknek mind a szemgyönyörködtetés a feladata, nem pedig mások ösztönzése. 
Akit én is követek, az @miaumauve Instagramon, keressetek rá, tényleg csodaszépek a sminkjei, de tuti, hogy ötven év gyakorlás után sem tudnék olyen tökéletes satírozást csinálni.

A legfrissebbet a végére hagytam, sokáig nem is találtam meg, pontosan mi ez, de az utóbbi hetekben állandóan szembejött velem: erről van szó, amikor az alsó arcfelüket fehérre festik, a tetejéről meg folyik le az alapozó. Ennek a Blank Canvas dolognak biztosan van valamilyen jelentése, amiről nem tudok, maga a smink viszont valamiért hihetetlenül idegesít. Nem tudom megmondani, mi az oka, egyszerűen csak utálom.

Ezek lettek volna azok a sminktrendek, amik valami miatt nem nyerték el a tetszésemet, a YouTube-on egyébként temérdek "makeup trends that need to die" videót találtok, ha még ennél is elborultabbakat szeretnétek látni, néhányon én is meglepődtem. 

14 megjegyzés:

  1. Mindegyik borzalmas szerintem is. És csak a képeken mutat jól, az élőben úgy néznek ki vele a leányzók mint a bohócok, főleg a túlrajzolt szájjal.
    A túl mű szemöldök is borzalmas szerintem. nekem fotókon és az életben sem tetszik.

    A hamis szeplőkkel meg úgy néznek ki, mint amikor valaki kerítést fest és ráfröcsög a barna festék. :D

    Az agyon retusált sminkes fotóktól én is ki tudok szaladni a világból. Szépek, meg minden, de a valóság sosem így fest.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mű szemöldök élőben talán még rosszabb, mint képeken :D Aztán lehet, hogy velünk van a baj, és csak mi nem szeretjük látni a tökéletességet...

      Törlés
  2. Jajj, az instagram szemöldökök..! :D régen, mimkor még frissen csöppentem bele ebbe a világba, nekem is ilyen volt, és meg voltam róla győződve, hogy én jól csináltam meg. :D utólag visszanézve a képeket... Miért nem szólt nekem senki, hogy szörnyen nézek ki?? :DD azóta hálistennek megtanultam természetesre csinálni... amúgy ezeket a szájakat én sem értem, oké, hogy az összkép egyben nem rossz (bár élőben tuti az lehet), de akinek gyárilag vékony, formátlan, alig látható a szája (jelen!) azoknak eléggé elveheti az önbizalmát.. a highliter mániát sem értem, a maszkos művész smink világában oké, meg persze instán egy jó effekttel is elmegy, de amúgy tényleg, én is így nézek ki egy jó kis 12 órázás után (éljen a fizikai munka :D)..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is volt egy időszak, amikor ilyen krémes dolgokkal csináltam meg a szemöldököm, és utólag visszanézne olyan volt, mintha filctollal rajzoltam volna meg, nem is látszottak a szálak meg semmi :D Nekem is kombinált a bőröm, úgyhogy inkább harcolok azellen, hogy csillogjon, nemhogy még rá is erősítsek :D

      Törlés
  3. Én arra lennék kíváncsi, hogy ezek a smink trendek mennyire vannak jelen a való életben, és mennyire maradnak instagram sminkek.
    Úgy értem, hogy pl. művészi alkotásnak gondolta a csaj, hogy belefejel a highlighteres bödönbe (mert annak még 1-2 jó fotó erejéig elmegy), vagy ő utána így elment pl. bulizni, vagy a gyárba melózni?
    A szemöldökök, és a színes nyállal nyáladzók szerintem gusztustalanok, azok a nagy szájak meg inkább hadd ne írjam le, hogy mi jut róluk eszembe...

    Én a Black Canvasszal eddig nem találkoztam, de az arc alsó feléről nekem a Sudocrem jutott eszembe, amivel a gyerekek popsiját kentük. Azzal kapcsolatban egyébként ugyanazt kérdezném, mint a highlighteresnél.
    Mindazonáltal az a srác hihetetlenül jól sminkel neki még én is láttam már néhány videóját pedig alapvetően nekem nem tetszik, ha egy férfi sminkeli magát, jó még a szemceruza elmegy (ha nőket sminkkel az más, az nekem rendben van, sőt engem is sminkkelt már férfi sminkes) de ő azon kevesek egyike, akik előtt fejet hajtok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek azért inkább a kifutókon meg az interneten tarolnak, és főleg olyanok készítik őket, akik egyébként is ebből élnek, sminkesek, vagy videósok. Persze, ez művészet, de engem elsősorban tényleg az zavar, hogy annyira földről elrugaszkodottak, hogy némelyik alkotásban semmi életközeli nincs már :/

      Törlés
  4. Hát, ezek a szemöldökök..... Engem ami még irritál a tetovált szemöldök. Kivéve persze akinek betegség miatt megritkult, de akkor is a szálas tetoválás a szebb, ami tudom nem olcsó..... De az, hogy van aki kiszedi és úgy tetováltat vagy fest, hogy sík, és nincsenek szőrszálak...... Azokról a szeplőkről még a játékbabák jutnak eszembe. :D Azt pedig én sem értem miért szép, ha nem a száj valódi íve van körberajzolva. :/ Az oké, hogy van akinek nem tökéletes az íve, de ez olyan csúnya a képen is pl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én életemben talán 1 vagy 2 olyan tetovált szemöldököt láttam, ami nem szálas volt, és mégis jól nézett ki, de mindkettő extrém színű hajhoz párosult, és nem egy csík volt csak :D
      Hát meg a nem tökéletes ívet is lehet úgy korrigálni, hogy nem konkrétan három centivel odébb húzza meg az ember a vonalat...

      Törlés
  5. Én imádom a "klasszikus instaszemöldököt", mert úgy érzem, hogy nekem nem áll annyira katasztrofálisan rosszul, és szeretem, viszont ha eszembe jutna befonni a szemöldököm, vagy tollat formázni belőle, akkor remélem valaki nyakon vág. :D Nem tartom kimondottan idegesítőnek azért, szórakozásnak jópofa.

    Ami nagyon idegesít, az az alul fehér felül lefolyó alapozó sminkmánia. Az eredeti fotó egyébként jó, és még tetszett is, de 20+ ugyanilyen smink után én mindenkiről iratkozok le, aki ki mer ilyet tenni. Az utánzatok lényegesen gyengébbek, ráadásul irritáló, hogy minden második kép ez.

    A nagy száj trendről nekem aleksandrapakic szerb sminkes nőci jutott eszembe. Imádom a sminkjeit meg úgy összességében a fotóit, csak elég sokáig kell néznem, hogy a szájától lássam a részleteket. Egyszerűen szörnyű, hiába szeretem a fotóit. Neki amúgy természetesen is elég nagy szája van, de minek tesz rá még egy lapáttal, egyszerűen csúnya és előnytelen. 150 centi csajból 10 centi csak a szája...

    A highlighter amúgy szupi, csak ne látszódjon még a marsról is, meg ne púder helyett legyen használva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De amúgy a szemöldököt nem is lehet ténylegesen befonni, szóval csalás :( Én már a saját számat nagynak érzem basszus, de ezek még ahhoz is képest is hatalmasak. Ránéztem a nőre, rendesen ijesztő!

      Törlés
  6. Ó, hogy mennyire egyet értek veled :) Szerintem is irritálóak :D Épp a napokban gondolkodtam rajta, hogy írok egy bejegyzést arról mely sminktrendek "gázak" szerintem, de aztán inkább hagytam, nehogy megsértsek valakit :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy vagyok vele, hogy ezek általánosságok, tele van velük a közösségi média, így aki magára veszi, azzal nem tudok mit kezdeni. Egyébként meg ha valaki mondjuk leírná a saját blogján, hogy neki nem tetszik az, ha valaki élénk rúzsokat hord az egyetemre, és magamra ismernék benne, úgy lennék vele, hogy oké, neki nem tetszik, engem meg nem érdekel :D Csak hát az emberek nagy része nem ilyen...

      Törlés
  7. Csak nem így mennek ki az utcára :)
    A természetes szemöldök szép, akinek van formája meg sok szál benne, szóval az instaszemöldök talán azért is népszerű, mert könnyebb megfesteni a semmiből, mint a sajátot, ami esetleg aszimmetrikus meg semmi íve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos láttam már szép ívű, vastag, dús szemöldökű lányt is két hernyót rajzolni belőle, pedig olyan esetben ponthogy még hülyébben néz ki szerintem. Engem már annyira nem érdekel amúgy, hogy hú de tökéletesen nézzen ki, pedig aztán az enyém se nem szép formájú, se nem dús.

      Törlés