2014. március 24., hétfő

Mindent a hajamról

Az összes szépségápolással kapcsolatos dolog közül a haj a kedvenc témám. Egészen harmadikos koromig szinte fenékig érő göndör hajam volt - ez utóbbit apukámtól örököltem - de utána jött valami kattanás és mindig egyre rövidebb lett. Ötödikes voltam, amikor a kórusunkat meghívták a Csillag születikbe énekelni, természetesen a mi hajunkat is kezelésbe vették, akkor volt kiegyenesítve életemben először és teljesen beleszerettem. Kikönyörögtem az első hajvasalómat és onnantól kezdve pedig már nem volt megállás. Az én hajam nem úgy göndör, ahogy mondjuk Fruzsié (kivétel ha diffúzorral szárítom) hanem ahogy én hívom, paraszthullámos. Ez annyit takar, hogy egyáltalán nem egyenletes, hanem kisebb-nagyobb hullámos tincsekből áll össze ami összességében nagyon hülyén mutat, ráadásul lépcsőzetesen van levágva (mostmár hálistennek viszonylag hosszúak a rétegek) emiatt a rövidebb részek jobban felugranak, én borzasztóan gyűlölöm eredeti formájában a hajamat így igen, majdnem minden nap vasalni szoktam.
Ennek hallatán most gondolom a legtöbben visszahőköltök, hogy de hát a hővel történő formázás teszi a legrosszabbat a hajnak és ez felér egy öngyilkos merénylettel, de itt még nincsen vége a történetnek. Amíg nem olvastam beauty blogokat és nem néztem youtube videókat, nem nagyon törődtem a termékek összetevőivel, leginkább azt vettem, ami a reklámok vagy a csomagoláson levő ígéret alapján megtetszett. Szépen lassan azonban felfedeztem, hogy a legtöbb bolti hajra való termék mindössze egészségesnek látszatja a hajat, tele van szilikonnal, mindenféle fényfokozó és ilyen-olyan összetevőkkel, így elkezdtem sokkal körültekintőbb lenni. Ebben az időben amúgy nem is nagyon nőtt a hajam, pedig mindig is szerettem volna megint akkorát, mint amikor kicsi voltam, a jelenlegi rutinomnak köszönhetően azonban lassan már derékig ér. Körülbelül másfél-két éve többé-kevésbé a szilikonmentes hajápolás híve vagyok, ezzel kapcsolatban is számtalan vita folyik, nem mennék bele, nekem bejött, ez a lényeg.

Hajmosás előtt majdnem minden alkalommal a Balea Men Power Effect Coffein Tonikumot használom, ami egy hajnövesztést segítő tonik. Hajmosás után kéne használni, én ehelyett áttöltöm egy pumpás flakonba és hajmosás előtt közvetlenül átfújom vele a fejbőrömet mindenhol, rajta hagyom 20-30 percig, majd samponnal leöblítem. Úgy vettem észre, hogy tényleg használ, de ki tudja...
Már többször olvashattátok, hogy állandóan keresem a tökéletes sampont, ugyanis sokszor hallom, hogy mindegy, mit használunk, nálam azonban mégis ennek kell megfelelni a legtöbb kritériumnak: szilikon- és lehetőleg parabén-, valamint szulfátmentes legyen, tartalmazzon panthenolt, ne zsírosítsa és ne is szárítsa a hajam. Amúgy minden második nap mosom a hajamat, tudom, hogy jobb lenne ritkábban, pont ezért szeretnék valami olyan sampont találni, amivel több ideig "friss" marad a hajam. Legjobban talán a Balea Feketeáfonyás samponja vált be eddig, ami sajnos limitált szériás volt,  de nekem még itthon van egy bontatlan a szekrényemben hála istennek. Egy az egyben áfonyás gumicukor illata van, jól habzik, olcsó volt és tette a dolgát, de folyamatosan kutatok a tökéletes után.
Egy-két hetente használom a Swiss-o-Par hajradírját, amiről most nem is írnék bővebben, itt olvashattok róla.
Balzsamból több félét is használok (persze nem egyszerre), kettő van, ami nagyon bevált, mindkettő szilikonmentes. Az egyik a Garnier Fructis Oil Repair 3, elég sűrű, nagyon jól hidratál és majdnem mindig akciós valahol, alap áron 600-700 forint. Nekem az illata is tetszik, bár nem különösebben finom, de a hatása kárpótol. A másik a L'oreal EverRich, ami drágább árkategóriás (2690 forint) és a Müllerben lehet kapni. Isteni vaníliás-sütis illata van, ez is különböző olajokkal dúsított és szulfátmentes is. Ennél észrevettem azt is, hogy sokkal egyszerűbb utána kivasalni a hajamat.


Ezután törölközőbe csavarom a hajamat 10-20 percre, majd egy fa fésűvel óvatosan szétbontom. Ezután teszem rá a L'oreal Studio Line hajegyenesítő krémét (itt találhattok róla tesztet) ha egyenesen szeretném hordani a hajam a következő hajmosásig, majd az Yves Rocher zabtejes hajvégápolóját, ami nagyon hatásos és nem is értem, hogy miért vonták ki a forgalomból, nehéz helyzetben leszek ha egyszer elfogy. Ez utóbbit minden esetben használom körülbelül a hajam utolsó egyharmadán. 
Ezután legtöbbször hagyom levegőn megszáradni a hajam, ami a göndörségéből adódóan akár 12 óra is lehet (nem vicc, legtöbbször még ennyi idő után is nedves) így a hétköznapokon néha rásegítek hajszárítóval, de nagyrészt szabadon szárad. Amikor már teljesen megszáradt, következik a hajvasalás (SOSE vasaljátok a hajatokat nedvesen), én előtte nem teszek rá semmit, mert nemrég hallottam például, hogy a hő hatására felforrhatnak a különböző hajolajok a haj felszínén, ami azért eléggé ijesztően hangzik...szépen rétegről-rétegre tincsenként átvasalom a hajamat, egy Ga.Ma turmalinbevonatos-ionos hajvasalóval.

Ga.Ma 1036 Tourmalin Laser ion
Hajápoló olajból ezek után kettő félét használok, vagy a Kérastase Elixir Ultimate-et vagy a Garnier Wunder-Öl-t. Előbbit a Pixiboxban kaptam, a másodikat pedig Krémmániás vélemények alapján vásároltam, eddig még csak a Müllerben láttam itthon. Nagyon jó az illatuk, a Garnieré inkább gyümölcsös, míg a másik L'oreal balzsamomra hajaz, továbbá rendben tartják a hajvégeimet és nem engedik kiszáradni. Mindent összevetve szerintem a Garniert fogom majd újravásárolni. 
Általában kiengedve hordom a hajam, ekkor is kétféleképpen: vagy egyenesen, vagy hajvasalás után éjszakára befonom, ilyenkor a Gliss Kur Million Gloss hajon hagyható spray balzsamával nedvesítem be a hajam és reggel már csak a frufru részt és a hajam tövét egyenesítem, az alja marad hullámos. Aznap, amikor délután megmosom a hajam, gyakran alkalmazom a Dove szárazsamponját, amitől nem nézek úgy ki, mintha őszülnék és nagyon finom, gyümölcsös illata van, a magas ára miatt ugyanakkor ki szeretnék a közeljövőben próbálni másik fajtákat is. Néha, főleg alkalmakkor be szoktam sütni a hajam, ehhez egy Remington hajsütővasat használok, amit talán 2000 forintért vettem régebben a Rossmannban.


Remington Hair Essentials Ceramic 19mm Tong
Régebben használtam kókuszolajat, ami most éppen elfogyott és még nem vettem újra, ezen kívül szeretném kipróbálni majd a jojobaolajat, mert arról is pozitív véleményeket hallottam. Vitamint is szedek, most éppen a Rossmann saját márkás Altapharma kovaföld kapszulát, amiből egy 150 darabos doboz 1700 forintba kerül. Naponta hármat kéne bevenni belőle, de én maximum kettőt ajánlok, mert előfordulhat hogy a túl sok kovaföld hatására valaki kipattog. Fodrásznál már évek óta nem voltam, magamnak szoktam egy kicsit vágni a hajam végéből, a festési "szokásaimról" pedig itt olvashattok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése