2018. március 9., péntek

Személyes | "A sok smink miatt csúnya a bőröd"

Ezen véleménykifejtős posztot nem közvetlen tapasztalatok illették, szerencsére engem mindig elkerültek az ilyen jellegű megjegyzések, ám rendszeresen látom blogposztok, YouTube videók alatt, amikor egy problémás, pattanásos bőrű lánnyal a nagyokosok mindenféleképpen el akarják hitetni, hogy csak azért csúnya a bőre, mert sminkel, vagy "túl sok sminket" használ, a legjobb tanács pedig, amit adhatnak, hogy dobja ki az illető az összes sminkjét, és használjon csak "természetes" termékeket.

Kép forrása: http://thebeauty.guide/

A kedvencem, amikor emellé még azt is odateszik, hogy "majd csodálkozik, ha 30 évesen úgy fog kinézni, mint a nagyanyja" meg "láss csodát, a sminkelős, szoláriumozós kolléganőim mind ráncosak, én meg nem, mert nem sminkelek". Bár egy helyen dolgoznak, de honnan tudja az illető, hogy a kolléganőinek milyen az életmódja, hogyan hat rájuk a stressz, milyen a genetikai állományuk? Pontosan, sehogy. Régen ilyenkor mindig késztetést éreztem, hogy odaírjak, és felvilágosítsam őket, hogy mennyi ostobaságot hordanak össze, és mielőtt kommentelnek, inkább olvassanak utána, de az az igazság, hogy meguntam, de így még egyszer utoljára itt a blogon leírnám, hogy mit gondolok. 
Először is tudom, hogy dívik manapság a kozmetikai ipart, a gyógyszeripart, az élelmiszeripart, meg az összes ipart okolni MINDENÉRT, és állítani, hogy meg akarnak minket mérgezni, meg ölni, és a rák ellenszere is megvan már, csak titkolják - ez hozzáteszem, a legbanálisabb bullshit -, de könyörgöm, a boltokban kapható sminktermékekre millió meg ezer szabályozás van, annyi ellenőrzésen átmennek, hogy azt el sem tudjuk képzelni. Lehet jönni azzal a dumával, hogy persze, ezeket ki lehet játszani, meg mittudomén, csak éppen nem érdemes, ugyanis ilyeneket általában olyanok állítanak, akiknek köze sincs sem a biológiához, sem a kémiához, sem a vegyészethez, csak mindenféle kamu ijesztgetős információkat terjesztő forrásból tájékozódnak az interneten. (Gondolom nem kell megneveznem a magyar internet egyik legnagyobb szélhámosát, aki sok-sok éve terjeszti a baromságokat a weboldalán.)
Másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy réges régen beleültették az emberek fejébe, hogy a kőolajszármazékok, a parabének, a szilikonok mind ősellenségeink, és a szervezetbe kerülve így meg úgy, rák, satöbbi, de az ilyenre ismét csak azt tudom mondani, hogy olvassunk szakértői cikkeket, tudományos lapokat, tanulmányokat VALÓDI szakemberektől. Rengeteg helyen megcáfolták már az ilyesfajta állításokat, és néhány összetevő lehet, hogy káros, de százszoros-ezerszeres (!) mennyiségben ahhoz képest, mint ami mondjuk egy alapozóban, vagy rúzsban található. Természetesen ha valaki allergiás egy-egy anyagra, akkor annál problémát okozhat, az viszont egy teljesen más kategória, ezt nem lehet a gyártókra fogni. (Ugyanitt említeném meg, amikor valaki állítása szerint olyan anyagokra allergiás, amire egyrészt nem is szűrnek, másrészt soha senki nem hallott még ilyen allergiáról, ezt szintén baromi károsnak tartom.) Nem minden jó és egészséges, ami természetes, és nem minden szar, meg káros, ami "mesterséges". Itt tenném hozzá, hogy a kőolajszármazékok, vagy más néven ásványi olajok például természetes anyagok, a nevében is benne van, a földből jön, szerves eredetű, és egyetlen olyan tudományos szakértői cikk nincs, ami bizonyítaná az állítólagos negatív hatásait. A másik kedvencem, amit például a szilikonnál mindig hallok, hogy "nem tud tőle lélegezni a bőr". Egyrészt, nem békák vagyunk, a tüdőnk a légzőszervünk, másrészt igen, történik gázcsere a bőrön keresztül, meg persze, bepállik az, ha betekered magadat folpackkal, mivel nem tud szellőzni - nem lélegezni, szellőzni -, a smink esetében viszont ilyen nem történik. Mind az ásványi olajok, mind a szilikonok légáteresztőek, nem ettől fognak kialakulni a pattanások. Egyszer láttam egy videót, amiben egy amúgy is kétes hírű MLM császár márka fiatal képviselői teljes odaadással mutogatták, hogyha beleteszik a csúúúúnya ásványi olaj alapú alapozót egy pohár vízbe, akkor az nem olvad fel, míg az ő csoda vízbázisú alapozójuk viszont igen, ebből pedig egyértelműen levonható konzekvenciaként, hogy az övék a jó, a másiktól meg lerohad a bőröd. No comment...és ezt emberek elhiszik.
A konklúzióm, hogy amennyiben a nap végén alaposan lemossa az ember a sminkjét, és tisztában van azzal, hogy mely összetevőre érzékeny esetleg - orvossal konzultálva, nem hasraütésszerűen! -, akkor sminkelhet akár naponta is, nem ettől lesz csúnyább, szebb, öregebb, vagy fiatalabb a bőre. Nyilvánvalóan léteznek potenciálisan irritáló összetevők, mint a denaturált alkohol - ami egyébként egy csomó "természetes" meg növényi termékben benne van, hú de jót tesz, valóban... -, és vannak emberek, akiknél például a komedogénnek számító összetevők gondot okozhatnak, mivel olyan a bőrtípusuk, ezek viszont egyéni tapasztalatok, és nem jelentik azt, hogy a smink általánosságban káros, rossz, és azért problémás a bőre valakinek, mert sminkel. Ha valaki nem szeretne sminkelni, ne tegye, nem kötelező, ilyen ostobaságokat írni viszont felesleges, és dühítő is. Szomorúan látom, hogy ma már szinte mindennel kapcsolatosan hajlamosak az emberek totális végletekben gondolkodni, legyen szó étkezésről, szépségápolásról, betegségekről, életmódról, közéletről, öltözködésről, a hiteles forrásokkal kapcsolatban pedig végképp el vannak tévedve, és szó nélkül bekajálnak mindent, amit mindenféle női portálokon félinformációkból összerakott cikkekben olvasnak és / vagy magukat "szakértőnek" nevező személyektől hallanak. 

Tájékozódjatok ésszel, és kérlek benneteket, ne dőljetek be mindennek, amit az interneten szerte-szét olvastok. A bloggerek sem mindenhatók, hát még a kommentelők, és egy, tíz, száz, ezer hasonló tapasztalat alapján sem tekinthető még semmi sem általános ténynek, tudományos igazságnak.

15 megjegyzés:

  1. Végre valaki! Amúgy az esetek többségében az én bőröm a csupa natúr csupa szupi cuccokra sokkal rosszabbul reagál, mint a "vegyszerekre", persze ez ugye nem szentírás, mert hát intim téma, de intim lemosó helyett én füves teában csücsülök (mondjuk azt én főzöm le megbízható füvekből, nem pedig bolti cucc, lehet azért), mert nekem az a jó, a tetthelyre véletlenül sem kennék semmilyen lemosót, mert abból már volt bajom. Alapozóból viszont akkor se kennék fel natúr terméket, ha fenyegetnének, mert olyan vörös, pattanásos, hámlós, stb arcom lesz, hogy simán egy év is mire meggyógyul. Nem lehet minden csak fekete és fehér, pláne nem minden probléma forrása a kozmetikum, a hormonok sokkal több problémát okoznak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, mindenkinek más válik be, ettől viszont még nem biztos, hogy úgy szar, ahogy van, max. nálad nem működik, ez ilyen.

      Törlés
    2. Persze, és ez így szép. :) Bár nem sok jövőt látok abban, hogy valaha is leszoknak erről a "ne használj semmit, mert úgy nézel ki mint öreganyám" dologról.

      Törlés
  2. Annyira tud dühíteni engem is az ilyen. A másik, ha valaki megtudja, hogy mennyire érzékeny bőröm van, akkor rögtön elkezdi ajánlgatni a természetes/márkás stb. cuccokat. Sokszor hiába mondom, hogy köszönöm -mert a jó szándékot értem, és értékelem- de! Összetevőlistát elemzek, orvosi tanácsot kérek és nem márka, néphiedelem alapján választok.
    Allergiás pedig bármire lehet az ember, még az alapjáraton nem kifejezetten allergén anyagokra is, ezért érdemes orvoshoz menni és kideríteni, hogy mi okozza pontosan a tüneteket. Azért mondjuk senki kezéből nem fogom kiütni az illatos tusfürdőjét, mert nekem nem szabad használni ilyesmit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg szemét módon hangzik, de akkor adjon valaki tanácsot, ha kértem...

      Törlés
    2. uh ezt hányszor én is megkapom, hogy kend rá ezt meg azt, én meg csak ott mosolygok kedvesen, hogy köszi, és tudom hogy a szándék a fontos, de azzal is tisztában vagyok, hogy felesleges lenne belemennem a tudományos hátterébe. És hogy mondjuk az életben nem kennék rá pl Ilcsi terméket, na meg hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, de ez már a bőröm "szebb" állapota. lehet másnak genetikailag babapopsi a bőre, az enyém genetikailag rinocérosz. és igenis bántó, ha valaki (popsibőrű) jön olyan tanáccsal, hogy csak vízzel mossam, neki is attól szép a bőre. szóval az enyém akkor ocsmány? ezért az ocsmány bőrért is napokon át olvastam a tudományos cikkeket, tízezreket fizettem orvosokra és konzultációkra, a kozmetikumokra szánt pénzt és reggeli-esti 15 perceket meg ne is számoljam, meg hogy reggel azért kelek korábban, hogy négy réteggel hidratáljam a hámló bőröm.

      Törlés
    3. Sajnos vannak emberek, nem is kevesen, akiknek csak a saját igazuk létezik. Minden embernek olyannak kéne lennie, amilyenek ők, mindenkinek ugyanúgy kéne gondolkodnia, ahogyan nekik, mindenkinek úgy kéne kinézni, ahogy ők azt szépnek és jónak gondolják, még ha egyébként mondjuk a tudomány tök mást is állít, meg egyébként is...jó lenne, hogyha végre megszűnne ez a fajta látásmód, de úgy érzem, hogy idővel csak egyre rosszabb.

      Törlés
  3. Én már több, mint egy hónapja betegállományban vagyok, ergo nem sminkelek. Sajnos, semmivel sem lett szebb az arcom azóta, pedig ennyi idő alatt már kellene, hogy legyen nyoma. Engem ami bosszant, hogy a hajápolásban annyira rossznak tartják a szilikont. Igaz, sampont nem használok olyat, de balzsamot, hajvégápolót igen, a haj nem élő szövet, aki miért kellene lélegeznie? Vannak "jó" vegyszerek is! És ami még érdekes, öt éve hennázom a hajam, nem vettem volna észre, hogy ártana neki, ha szilikont kenek rá, vagy netán szulfát tartalmú samonnal mosom. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak samponban kerülöm a szilikont, mert hisztis a fejbőröm, de amúgy simán jöhet, akkora hajnak, mint az enyém kell a védelem. Az meg hülyeség, hogy ráépül a hajra, meg felhalmozódik, és mint a műanyag bevonja, és nem lehet lemosni...ugyanúgy lejön a samponnal, mint bármi más, ez nem az a szilikon, amiből a sütiforma van :D

      Törlés
  4. Ismerős. Anno én is megfigyeltem nyáron pl. amikor iskolai szünetekben többet ültem otthon és nem sminkeltem napi szinten, hogy nem igazán javult a bőröm állapota. Szóval szerintem sem ezen múlik. Meg hát akkor miért van mégis az, hogy vannak emberek, akik naponta több réteg festéket kennek magukra mégis makulátlan a bőrük?! Amúgy nekem pl. a stressztől szokott a legtöbb csúnyaság előjönni, ezt már megfigyeltem. Amit én ezen kívül sokszor megkapok a "nem lenne ennyi pattanásod, ha nem kapargatnád az arcod"....ok, igaz, hogy jobb nem hozzányúlni, de 1. ki tud úgy megmaradni, hogy egy hatalmas rondaság éktelenkedik az arca közepén 2. mindig mondom, hogy nem nyomkodnám, ha nem lenne mit.... tehát akkor tyúk vagy a tojás volt előbb... sajnos egyszerűen van, akinek problémás a bőre, csinálhat majdnem bármit, van, akinek pedig szép, hiába él mekis kaján és sminkeli magát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyébként az sem jó, ha hagyja az ember "leszáradni" a pattanást, a gennynek ki kell ürülnie belőle, a kozmetikus is kinyomkodja, mivel ki kell jönnie, másképp csak újra meg újra be fog gyulladni. Én is bevallom, hogy itthon nyomkodom ki magamnak az összeset, és lekopogom, még sosem csináltam maradandó károsodást, vagy ilyesmit, baromira nem ettől függ. Ezek mind olyan tévhitek, amik húsz éve az emberek fejében élnek, pl. az, hogy fogkrémet kell kenni a pattanásra, ami ma már tudunk, hogy valójában csak ki fogja szárítani a környékét, és érdemi munkát nem végez a kitisztításában.

      Törlés
  5. A "legjobb", amit az utóbbi időben olvastam, hogy a füvesember szerint a régi recept alapján főzött szilvalekvár gyógyítja a mellrákot...
    Nekem a legutóbbi (egyben utolsó) kozmetikusom natúrfanatikus volt, a magas növényi hatóanyagtartalmú pakolásoktól annyira belobbant az arcom, hogy egy hétig jóformán semmit nem kenhettem rá, pedig nem érzékeny a bőröm. Használjak Alverdét, mert az natúr, amit meg egyébként szoktam, hagyjam el, mert az is kemikália (a fényvédőmről beszéltem). Én próbáltam nyitott lenni, de annyira máshogy gondolkodunk és annyira nem volt jó a bőrömnek, hogy 2 alkalom után nem mentem vissza hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogyne, C-vitaminnal :D Az a gond, hogy rengeteg kozmetikus pontosan ezekben hisz, amiket te is leírtál, nekem is volt egyszer olyan, hogy egy lány jött kommentelni habzó szájjal, hogy a Catrice termékekben mennyi "csúnyaság" van, bezzeg a natúr sminktermékek, mire leírtam neki, hogy pl. egyrészt alkohol, másrészt olvasson már utána, hogy mi az a szilikon, meg parabének, mire rávágta hogy NEM, az nem úgy van, ahogy én mondom, mert neki az anyukája kozmetikus, meg ő is. Mondom jó, akkor szerintem hagyjuk egymást békén.

      Törlés
  6. He-he, pár éve a tévében néztem valami szépítész műsort, ahol egy olyan kozmetikussal volt interjú, aki csak növényi alapanyagokból álló kozmetikumokkal dolgozott. A végén kérdezték tőle, hogy okozhatnak-e ezek allergiát, mire a válasz: NEM, HISZEN CSAK TERMÉSZETES ALAPANYAGOKBÓL ÁLLNAK. A riporter csaj buzgón bólogatott, én meg álltam tátott szájjal, hogy WTF?
    Szerintem, ha a normális helyről (drogéria) veszi az ember a sminktermékeket, nem a kínai piacról, akkor még a legolcsóbb kategóriától sem kell tartani. Az egyéni allergia persze más téma. Az meg, hogy milyen az ember bőre, azt az határozza meg, hogy 1. nem fekszik le sminkben aludni, hanem alaposan lemossa, 2. egy átgondoltan összerakott bőrápolási rutin. Ezen kívül, hogy mennyit napozik fényvédő nélkül, hogy szoláriumozik-e, de legfőképpen a genetika. Szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a tévés magazinműsorok zseniálisak, annyi hülyeséget tudnak bennük elhordani, hogy az hihetetlen...

      Törlés