2018. március 17., szombat

Személyes | Nem akarom, hogy felszedjenek

2010 óta járok rendszeresen koncertekre és fesztiválokra. Hol fotózni, hol csak szimplán szórakozásból, hol pedig mindkettő. Hogy miért? Mert ez is egy hobbi, egy szenvedély, és van, akinek munka is. Sajnos azonban az elmúlt nyolc évben szinte nem múlt el olyan alkalom, amikor ne sikerült volna megtapasztalnom, hogy az emberek jó részében a mai napig az a sztereotípia él, hogy az emberek egy koncertre ismerkedni járnak, pláne, ha egyedül vannak. Hát, én nem ismerkedni - vagy ha úgy tetszik, pasizni - járok a koncertekre, és igen, legtöbbször egyedül vagyok, ám ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül társaságra vágynék, vagy arra, hogy valaki nekiálljon flörtölni velem, főleg nem akkor, ha fényképezőgép van a kezemben. 

Kép forrása: https://www.someecards.com
A héten is részt vettem egy általam nagyon szeretett együttes koncertjén. Két zenekar között beállás közben fényképezőgép a nyakamban szokás szerint, türelmesen várok, amikor a szemem sarkából látom, hogy odalép hozzám egy srác, majd meg is szólít. (Na, most sem úszom meg - gondoltam magamban.) Az első kérdése az volt, hogy fotózni fogok-e - mert mégis mi mást csinálnék egyébként egy bazinagy kamerával -, a másodikat pedig már eleve úgy vezette be, hogy biztosan tolakodónak fogom érezni, amit most kérdezni akar, én pedig már itt tudtam, hogy mi következik. "Ha most megcsókollak, akkor visszacsókolsz?" Megmondtam, hogy nem, egyáltalán nem állt szándékomban bármi ilyesmit tenni, és ezt közöltem is vele. Próbálkozott még egy darabig, kérdezte nem szeretnék-e koncert után meginni vele valamit, én pedig erre is nemet mondtam, hiszen ismét, egyáltalán nem érdekelt a srác, és megmondtam, hogy szeretnék hazamenni, másnap korán kelek, és ez egyébként sem fér bele nekem jelenleg. Azt is kerek-perec közöltem, hogy nekem nem imponál, ha valaki csak úgy odajön, és bepróbálkozik, csak mert lány vagyok, egyedül vagyok, és esetleg jól nézek ki. A válaszába csak utólag gondoltam bele, és talán jobb is, hogy nem álltam le vele ott helyben vitázni, de azt mondta, hogy ezek legalább "normális" indokok, és a lányok többsége annyival lerendezi az elutasítás miértjét, hogy "csak mert nem". Várjunk csak...Miért is kéne bárkinek megindokolni - nemtől függetlenül -, hogy miért nem szeretne randizni egy ismeretlennel, aki random leszólította? Ha meg az illető azt mondja, hogy bocsi, nem vagy az esetem, nem tetszel, akkor máris ki van kiáltva egy felszínes seggfejnek. Szerintem tökre rendben van, ha valaki nem szeretné mindenkivel "csak megpróbálni". Senkinek sem kötelessége az ilyesmi. Megkérdezted, zavarod-e, és azt mondta igen? Ez van. Kerek perec elküldött? Fogadd el. Pont ugyanennyire felháborít, amikor azt hallom ismerősöktől, hogyha egyedül, vagy barátnőkkel mennek valahová a barátjuk, netán férjük nélkül, mindig lesz egy-két szerencsétlen, aki megkérdezi, hogy "és akkor most hol van a barátod / férjed?". Az, hogy egyedül állok, ülök, létezem valahol, legyen az koncert, szórakozóhely, vagy éppen fesztivál, nem jelenti automatikusan, hogy társaságra van szükségem, azt pedig végképp nem, hogy pasizni akarok. És igen, ha valaki nyomulós, igenis rá fogok szólni, méghozzá elég erőteljesen, ha szükséges. Hányszor kaptam már meg, hogy "agresszív" vagyok, amikor valaki többszöri kérésre sem bírt rólam lekopni...engem például kifejezetten feszélyezett a fent említett alkalommal is, hogy miután elköszöntünk a sráccal egymástól, valahogy mindig pont mögém került a tömegben, bármerre mozogtam. 
Ami pedig a fotósokat illeti - bár ezzel lehet, hogy egyedül vagyok, de érdemes elgondolkodni rajta: a koncert / esemény miatt vagyunk ott, minket az érdekel. Nem feltétlenül tudunk, és akarunk lefotózni titeket a barátaitokkal, főleg nem akkor, ha már játszik a zenekar. Én például szeretek ráhangolódni a a dologra agyban, és nem igazán kultiválom, ha a koncert előtt, vagy közben megzavarnak ebben. Nem szoktam elhajtani embereket, de igyekszem érzékeltetni, hogy nem a megfelelő időben próbálnak meg beszélgetni velem - persze ez a részegekkel szemben sosem működik. Ha fotóst látsz egy tömegben - és itt most bármilyen szituációra gondolok, nem csak koncertre -, ne zaklasd feleslegesen. És főleg ne próbáld meg mindenáron felszedni. 

Természetesen akinek nem inge, nem veszi magára, de úgy érzem, hogy ez is egy olyan téma, amiről szinte egyáltalán nem esik szó, pedig viszonylag sokakat érint, és nem egy ismerősömről tudok, aki hasonló sztorikat tudna mesélni. Nem mindenki szeretne ismerkedni, és ezt tartsuk tiszteletben.

14 megjegyzés:

  1. Pont a héten történt velem is egy hasonló eset. Egy számomra ismeretlen srác írt nekem messengeren, hogy szeretne velem megismerkedni. Az üzenetre nem reagáltam, erre másnap jött a válasz, hogy persze, nekem is csak a jó pasik kellenek és olyan szar pasiknak, mint ő, nem válaszolok. Erre sem reagáltam...Pár nap elteltével ugyanez a srác megtalált egy ismerkedős applikáción is, ugyanúgy írt, hogy van-e kedvem ismerkedni. Na, akkor már írtam, hogy nincsen, ahogy a múltkor sem volt. Erre jött ugyanez a szöveg a jó és a szar pasikról, illetve a fejemhez vágta, hogy reméli, hogy aki nekem tetszik, az szarni fog rám (elnézést, de így írta) és mindenki ki fog csak használni ezentúl.
    Az applikációt töröltem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na neeeeeemááááár...eleve nem értem, mi ez az új trend, hogy ismerősök ismerősei, vagy full ismeretlenek ránk irogatnak privátban Messengeren, én ezt mindig is tolakodónak találtam, pedig az egyik exbarátommal pont így ismerkedtünk meg, ő írt nekem, de azelőtt én meg írtam a zenekaruknak, azért az más tészta. Ami meg ezeket a nyomozós sztorikat illeti, hogy máshol is megtalál, máshol is ír, hiába ignorálod...őszintén nem értem, mi a problémájuk, vagy miért nem bírnak leszakadni az emberről.

      Törlés
  2. Engem valaki múltkor úgy akart felszedni, hogy eladó selyemkakast kerestem egy csoportban ,amikor valaki rám írt, hogy köhm... Neki van kakasa és házhoz is hozza. :D Legjobb csajozós szöveg valaha. Érdekes az ilyen idétlen zaklatásokat általában lelki nyomorult középkori egyedek csinálják, akiknek meggyőződésük, hogy egy nő csak a szexért tesz fel "csirkét vásárolok" hirdetést.

    VálaszTörlés
  3. Egyszer egy nyomulós idiótát a sokadik próbálkozós köre után ordítva küldtem el a sunyiba. Erre rám néz, megsimogatja az arcomat: olyan cuki vagy, mikor káromkodsz. Hát komolyan, nem vagyok egy agresszív állat, de nem sokon múlott, hogy megüssem. A barátaim tették odébb, hogy na most már legyen elég.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tavaly Szigeten keveredtem ordítós vitába két értetlenkedő sráccal, nagyon kevés hiányzott, hogy ne rúgjam tökön az egyiket már...

      Törlés
  4. jajj....! mi 7 éve vagyunk együtt. kicsit szoktam sajnálkozni a mai 15-6 éveseken. mi még eljártunk fagyizni, sétálni, mozizni, mikor randiztunk az ismerkedős fázisban. manapság meg már csak jobbra húzzák egymást a tinderen. :D (btw, amúgy ennyi a tinder lényege? egy kép alapján eldöntik, hogy jó csaj vagyok-e, és kész? vagy ott beszélgetnek is? ) meg mi ez már, hogy FELSZEDNI?? mintha 1 zsák krumpliról lenne szó. ma már nagyon kevés helyen jelenik meg a tényleges ismerkedés, mert már ott tartunk, hogy 2 mondat után részegen kavarnak aztán csókolom. :( amúgy szoktunk kapni a mai napig a párommal ismeretlenektől "szia, van kedved ismerkedni?" fb üzenetet.. nem is értem. :D így működik a világ? minden random emberhez szegezik ugyanazt a kérdést, és aki hajlik rá, akkor őt majd FELSZEDI?? régimódi vagyok itt a 24 évemmel, de tényleg szörnyű lett ez a világ. és nem csak ezen a téren. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Tinder lényegét én sosem értettem, és oké, hallottam olyan esetet, hogy valaki ott ismerkedett meg a leendő férjével, satöbbi, de azon kívül több negatív sztorit hallok magam körül, mint pozitívat. Én soha nem próbáltam, nem is fogom mondjuk, én nem szeretnék ilyen formában "pasizni", hogy akkor keresgélek magamnak az interneten srácokat...
      Hát figyelj, én a 22 évemmel vagyok régimódi, az egyetemen elsőévben az ment körbe, hogy biztos leszbikus vagyok, mert elhajtottam minden srácot, aki a nagy semmiből keveredett oda, hogy randizzunk :D

      Törlés
  5. Velem szilveszterkor történt egy kellemetlen eset. A barátommal és a barátainkkal voltunk egy táncolós (de nem nagy) bárban. A barátomat elküldtem csocsózni, hogy kicsit kiélhesse magát a barátaival, mert ritkán találkoznak, eközben én a barátnőimmel táncoltam, de hát nem úgy, mint aki fel akarja magára hívni a figyelmet, csak úgy szépen, ahogy szoktunk. Egyszercsak tánc közben kerestem az egyik barátnőmet, mire észrevettem, hogy egy csávó bámul, 2 perc múlva mikor újra felnéztem még mindig bámult. Pár perc elteltével elmentünk mosdóba, majd mikor visszaértem a csávó jött felém egy itallal a kezében, én meg nem tudtam mit csinálni és elsiettem a tömegben a másik irányba. Nem tudom, hogy miért vannak abban a hitben, hogyha hoznak egy italt (amiben amúgy akármi lehet) egyrészt elfogadom, másrészt megiszom és majd utána még bármit is fogunk mi így ismeretlenül ketten társalogni???
    Néha megijedek és lányos zavaromban elfutok, mert nem tudom, hogy a barátom reakciója milyen lenne, így jobbnak látom a gyáva viselkedést :').
    Egyébként fogalmam sincs, hogy hány éves lehetett, én most vagyok 18, de csöppet sem nézek ki annyinak, aminek néha örülök is, de ilyenkor egyáltalán nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Istenem, de gáz, és abszolút megértelek, hogy megijedtél, szerintem bárki így tett volna...én is sokszor inkább gyorsan elmegyek onnan, ha valami furát érzékelek, ki tudja, mi történhet.

      Törlés
  6. Fú nekem még általánosban volt, hogy az egyik osztálytársamnak tetszettem, de abszolút nem voltunk beszélőviszonyban sem, sőt kifejezetten egyértelmű volt, hogy nem jön be és amúgy is leszarom. Ennek ellenére egyfolytában fogdosott, emiatt nem is egyszer rúgtam tökön szemrebbenés nélkül, de csak folytatta... k*rvára idegesítő volt már csak úgy egyáltalán is, mert milyen jogon ér hozzám. A legszebb, hogy a tanárok pedig fütyültek rá :D Ki nem állhatom az ilyen gyenge elméjű taplókat, azt is ha bámulnak és azt is ha írogatnak, nem is értem, hogy gondolhatja bárki komolyan, hogy ez bejön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézusom de gáz, ráadásul általánosban...átérzem, mert én meg gimi után jártam úgy, hogy volt egy drogfüggő-alkoholista osztálytársam, aki a fejébe vette, hogy bejövök neki, majd egyszer összefutottunk a buszon hazafelé már miután nem is jártunk egy suliba - persze be volt rúgva, meg valószínűleg drogozva is -, egészen addig fajult a dolog, hogy majdnem nekiállt zaklatni, és anyának kellett lejönnie a buszmegállóba értem...

      Törlés
  7. Naaa, azért ez meredek, rögtön 2. kérdésben már csókolózni akar, aztán azt se tudja az ember, hogy ki a franc az illető? Aztán csodálkoznak, ha agresszív vagy, amikor már a sokadik pasi jön ilyennel? Hát ők nem azok? Komolyan tanítani kellene, hogy ne ajtóstól rontsanak a házba, hát honnan szalajtották ezeket?
    Értem én, hogy valahol ismerkedni kell, na de így???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És túlzás nélkül minden egyes alkalommal megtörténik valami ilyesmi, ami mondjuk egy fesztiválon átlag 3-4 koncertet jelent NAPONTA. Szigeten persze, hogy agresszív vagyok este tízkor már, amikor tizedik srácot hajtom el, mert nem bírnak magukkal...

      Törlés