2024. június 7., péntek

Ajánló | Előadók, akiket nem érdemes kihagyni a 2024-es Szigeten

Teljes a 2024-es Sziget lineupja, a színpadok menetrendje is megjelent néhány napja, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy a hagyományokhoz híven összeszedjem a számomra legérdekesebb előadókat. 


Erősen kezd a fesztivál augusztus 7-én, legalábbis számomra biztosan, mert hiába láttam már 4 alkalommal - és ebből háromszor a Szigeten - Tom Odellt, most is olyan izgatott vagyok miatta, mint először. Előtte ráadásul a Margaret Island avatja fel a nagyszínpadot, úgyhogy biztos nem fog unatkozni az sem, aki már jó előre letáborozik a placcon. A nap, és talán a hét legnagyobb durranása is Kylie Minogue, akinek bevallom, nem is tudtam, hogy vannak új albumai, sosem hallgattam a dalait tudatosan, de nyilván kíváncsi vagyok a produkciójára, mert én őt alapvetően nem fesztiválos arcnak képzelem el, hanem inkább arénakoncertesnek. 

Tom Odell (2019)

Augusztus 8-a, csütörtök sem ígérkezik unalmasnak, Azahriah érkezik ugyanis a nagyszínpadra, ezt a koncertet várom az egyik legjobban. Nem voltam ott a Puskásban, rá én kifejezetten egy fesztiválon szeretnék tombolni, és már 2022-ben is viszonylag nagy tömeget megmozgatott, pedig akkor egy viszonylag korai, délutáni sávban lépett fel. 

Azahriah (2023)

Tavalyig sosem hallottam a MEUTE-ről - ami egy német techno fúvószenekar -, de a külföldi fotósok javaslatára belehallgattam, és ajánlom, hogy tegyétek meg ti is idén, egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a leírás alapján elképzeli az ember. A két legnagyobb név ezen a napon Aurora és Halsey, utóbbi számomra az ultimate nosztalgia, 7-8 éve rongyorsra hallgattam a Colors-t. Ha tehetitek, ne hagyjátok ki Áron Andrást sem, akit leginkább Apey néven a LAZARVS (ex-Apey and The Pea) frontembereként ismerhet a publikum, emellett viszont szólózenél is, de még hogyan! 

Áron András (2023)

Augusztus 9. ünnep lesz minden Oasis rajongónak, hiszen Liam Gallagher a headliner a pénteki napon. Fellépett már a Szigeten 2018-ban - két évvel korábban pedig a testvére, Noel is állt ugyanott -, a mostani turné pedig a Definitely Maybe album 30. évfordulójának állít emléket, úgyhogy én valószínűleg végig fogom bőgni az egészet. Délután a magyarok és magyar zenét kedvelő külföldiek Beton.Hofira melegíthetnek, és Warhaus-t sem lenne jó kihagyni.

A negyedik napon, augusztus 10-én visszatér , aki számára nem ismeretlen a fesztivál, többször is volt itt, én viszont mindig egy másik koncerten voltam közben. Louis Tomlinson zeneileg egyáltalán nem mozgat meg, tavaly viszont Niall Horanon csináltam a talán legjobb fotókat az egész héten, úgyhogy az ex-One Directionös fiúk tudhatnak valamit. (Ki tudja, jövőre ezek után Harry Styles-t is sikerül majd elhozni.) Legnagyobb örömömre most is fellép a Platon Karataev, ráadásul tavasszal jelent meg a Napkötöző című albumuk, ezért teljesen új dalokkal érkeznek majd, és az Analog Balaton, akiket pedig még egyáltalán nem hallottam élőben, így valószínűleg ez lesz az első alkalom. 

Platon Karataev (2023)

Emlékszem, 2016-ban hajnalban értem haza, mert mindenképp kint szerettem volna maradni éjszaka az Editors miatt, idén viszont koraeste lépnek fel augusztus 11-én. Rajtuk kívül ezen a napon Sam Smith érdekel még, biztos vagyok benne, hogy hatalmas show-t fog csinálni. A Dead Poet Society kicsivel hajnali egy előtt kezd, kétlem, hogy addig bírni fogom, de meglátjuk. 

Editors (2016)

Szerintem senkinek sem okozok meglepetést azzal, hogy 12-én a fesztivált záró dj-k egyike sem izgat különösebben, a Wednesday és a Big Thief viszont annál inkább, úgyhogy bőven el fogom tudni foglalni magam így is. 


Praktikus újdonságok, hogy átalakul a nagyszínpad előtti tér, ezzel együtt pedig eltűnik középről a keverőtorony, a nagyobb forgalmú napokon a H-hidat is megnyitják a gyalogosforgalomnak, és éjszakai buszjáratok is járnak majd onnan, a pénztárcabarát ételként idén már nem lesz elég csak sült krumplit árulni és aminek én személyesen nagyon örülök, hogy az olimpiát is lehet majd nézni erre kialakított helyeken. 

Már csak egészen pontosan két hónap! 😻