2014. november 7., péntek

Pakolósdi | Mit viszek Skóciába? + pakolási tippek kézipoggyászhoz - MTV EMA, Glasgow, 2014.11.09 - 10.

Aki követ Instagramon és olvasta az októberi kedvences bejegyzésem, az tudhatja, hogy november 9-én Skóciába utazom Miával, az MTV EMA díjátadóra. A részletekbe nem mennék bele, Mia csinált egy videót, amiben elmeséli, hogy hogyan történt, nézzétek meg, ha kíváncsiak vagytok :)

Budapestről Glasgow-ba nem megy közvetlen járat, így londoni átszállással fogunk utazni oda és vissza is. Három légitársasággal megyünk, Ryanairrel, Wizzairrel és easyJettel, mindháromnál pluszban fizetni kéne a feladott poggyászért és mivel két napot maradunk, kézipoggyászt viszünk csak, aminek a méretei 50x40x20 centiméter. A tájékoztatóban azt írták, hogy ez maximum 8 kiló lehet, ami igen kevés, így elkezdtem leméregetni mindent egy konyhai mérleggel. Végül ugyan úgy alakult, hogy feladunk egy bőröndöt is hatan (még két lány és az ő kísérőik utaznak velünk együtt) mert kint kapunk egy csomagot, amiből esélyes, hogy nem mindent lehet a kézipoggyászban szállítani, ezért a folyadékokkal nem kell annyira kesztyűs kézzel bánni, de ez szerintem majd inkább visszafelé lesz mérvadó. 

1. A folyadék halmazállapotú termékekre érvényes, hogy bele kell férniük egy 20x20 centis, maximum 1 liter űrtartalmú átlászó visszazárható tasakba és egyenként maximum 100 millisek lehetnek. A folyadékot ebben az esetben kiterjesztett formában kell értelmezni, ennek számít a rúzs, a szájfény, az aeroszolos és golyós dezodor, hajlakk, ilyesmik, úgyhogy ebből megpróbálok minél kevesebbet vinni, mert még vásárolni is szeretnék kint. 
3. Átlátszó tasakot jobb még az utazás előtt beszerezni, ugyan kapható a repülőtéren újságosnál és néhány reptéren az ellenőrző kapunál is adnak, ha nincs, de nem mindenhol ilyen kedvesek és segítőkészek sajnos...mi a Tescoban vettük, ez ugyan 18x18 centis csak, 30 darabos kiszerelésben került kb. 400 forintba.
2. Receptre kapható gyógyszert ugyan nem szedek, de ezek is lehetnek a kézipoggyászban, azonban csak a betegséget igazoló orvosi igazolás ellenében, amit érdemes angolul és magyarul is magunknál tartani, főleg, hogyha inzulint és tűt viszünk. Folyékony vagy krémes állagú gyógyszerek, bébiétel, diabetikus termékeket korlátlan mennyiségben felvihetők, de lehet, hogy az ellenőrzéskor ennek eredetét és a használat szükségességét igazolni kell. 
Tablettás gyógyszereknél nincs érvényben semmiféle korlátozás.
4. Az adó- és illetékmentes termékek (duty free shopokban vásárolt) mérettől függetlenül szállíthatóak a kézipoggyászban, de néhány légitársaság (például Ryanair) nem engedi, hogy beszálláskor kézben vidd, bele kell férnie a táskádba.
5. A 6 centiméternél nagyobb pengéjű ollókat, késeket, egyéb éles fémtárgyakat az ellenőrzéskor elveszik, ha nem a feladott poggyászban vannak.
6. A legtöbb légitársaság csak egy kézipoggyászt engedélyez, sokszor változtatnak szabályt nyáron - például elengedik a tömegkorlátot - a méretekre mindenképpen nagyon figyelni kell. Nem szabad készpénznek venni azokat a kijelentéseket, hogy "úgy sem nézik" meg "nem számít az a pár centi" ugyanis zsákbamacska, hogy melyik reptéren éppen kicsoda hogyan mit csinál, simán lehet, hogy kifizettetnek veled több tízezer forintot egyetlen egy kilógó centi miatt. Lehet, hogy nem, de inkább nem kockáztatnék. A mérés általában úgy történik, hogy egy fém keretbe vagy kartondobozba kell belepróbálni a táskát, ebbe kell beleférnie. Azonban nem tilos a poggyász kis mértékű összenyomása, amikor a keretbe kerül, ezért célszerű a merevített, kemény borítású táskák, gurulós bőröndök mellőzése, a hátizsák a legellenőrzésbiztosabb. Gyakran hiába van kiírva a boltban hogy szabványméretű egy táska, nem az, ezért mérjétek le saját magatok is indulás előtt. 

Az átszállásról csak annyit, hogy mivel fapados légitársaságokkal utazunk, minden esetben újra fel kell venni a csomagot - ha van, be kell csekkolni, megcsinálni a kapun átmenős procedúrát és a többi, mert itt nincs átszállásos jegy. 

Egy sporttáskába fogok pakolni, amibe belerakok plusz még egy táskát, hogy a ruháimat, meg ilyesmiket a szállodában tudjam hagyni megérkezés után. Viszek egy plusz nadrágot és felsőt, pizsamát, váltás fehérneműt és egy blézert, azt a pulcsit, kabátot és sálat, amiben utazom, valamint egy bakancsot, ami szintén rajtam lesz a repülőn. Törölköző, ilyesmi nem szükséges, ugyanis lesz a szállodában. A hajvasalómat mindenképpen elviszem, ezen kívül még a telefonom töltője és egy külső akkumulátor lesz nálam...meg harminc oldal töri, ugyanis szerdán témazárót írok.


Rimmel Lasting Finish 25 Nude alapozó - 010 Light Porcelain, amiből nagy eséllyel át fogok tenni egy kis tégelybe
Catrice Camouflage Cream korrektor - 010 ivory
Etude House Proof 10 szemhéjalap
Aden Terracotta Baked pirosító - No.1 Pink


Essence How To Make Nude Eyes paletta, de valószínű, hogy inkább a Sleek Oh So Specialt viszem helyette
Essence Guerilla Gardening színezett szemöldök zselé - 01 garden girls
Essence Gel szemceruza - 01 black blaze, 03 urban jungle
Lovely Pump Up szempillaspirál
Essence Big Bright Eyes highlighter ceruza - 02 highlight it...pearly


Carmex ajakápoló
Avon Color Trend rúzs - Flirt


egy Aromax rozmaringolajas kis üvegcsébe öntöttem a Bioderma Sensibio micellás vízből
Simple Kind To Skin Hydrating Light Moisturiser arckrém
Rexona Maximum Protection dezodor
+ veszek még majd valamilyen mini tusfürdőt


ecsetekből csak a legfontosabbakat pakoltam be;
Real Techniques Stippling Brush
Ecotools mini kabuki ecset
Elite kontúrecset
Essence ferde ecset a szemöldökömhöz
Essence lapos szemhéjpúder ecset
Essence Blender Brush

A kozmetikumok tehát összesen körülbelül 60 dekát nyomnak, ebben még nincs benne a tusfürdő, a fogkefe és fogkrém, amiből szintén kis kiszerelést fogok venni. Szerintem ez egyáltalán nem vészes, minden benne van nagyjából, amit minden nap használok, tévhit, hogy az ilyenek foglalják a legtöbb helyet.


Sokan hülyeségnek tartanák elvinni a tükörreflexes fényképezőgépet, ha már méretkorlát van, de számomra elképzelhetetlen, hogy ne vigyem magammal, pláne külföldre. Ha már megvettem, szeretném minél többet használni és Glasgow nem egy olyan hely, ahova akármikor elmehetnék fotózni, ha kedvem tartja.

Röviden ennyi lett volna, Instagramra biztosan teszek majd fel képeket és tervezek képes beszámolót is a hazaérkezés után. Remélem hasznos volt ez a bejegyzés, ugyan még messze a nyár, nem igazán utazgattok, de ki tudja :)

14 megjegyzés:

  1. Juhúú :) Bár már mondtam korábban, de azért itt is előre kívánok nagyon jó szórakozást és várom majd a képeket meg a beszámolót :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! :) Annyi kép lesz, hogy bele fogtok gebedni, mire végignézitek :P

      Törlés
  2. Először utazol repülővel? :) Csak mert ennyire nem veszik ám komolyan a súlykorlátokat :) Meg a folyadékokat sem... Oké, érdemes rá figyelni, de nem kell azért grammra lemérni mindent! :D
    Jó utat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem először, körülbelül ezredjére :) Nagyjából megtippeltem, hogy mennyi lehet majd összesen, amit viszek, azért kezdtem el méricskélni, hogy lássam, hogy valójában mennyi is az az annyi :D A fényképezőgépet például bőven sokkal többre tippeltem volna...
      Köszönöm :)

      Törlés
    2. Fapadoson egyébként különösen szivatósak...

      Törlés
  3. Jó utat, érezzétek jól magatokat! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó utat! Biztos csodálatos lesz! Én egyébként teljesen megértem, hogy a fényképezőt vinni kell, én inkább hagynám otthon a sminkjeim, mint a gépem :D Várom a képeket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én mindkettőt bepasszírozom, kerüljön akármibe! :D

      Törlés
  5. A sporttáskának alig van, pont ezért nem pakolok bőröndbe :)

    VálaszTörlés
  6. Remélem, lesz beszámoló, érezd jól magad!!

    VálaszTörlés