2014. július 16., szerda

Kedvenc olajok haj- és bőrápoláshoz

Sokan félnek az olajok használatától, mert nehezen szívódik be, fura az állaga, nincs jó illata. Az elején én is így álltam hozzá, nem mertem volna az arcomra kenni, féltem, hogy rosszul reagálna rá. Most bemutatom nektek az általam leggyakrabban használtakat, amiket bátran merek ajánlani :)


Kókuszolaj (nincs a képen): Először csak a hajamon próbálkoztam vele, majd a pozitív eredmények után felbuzdulva elkezdtem testápolóként alkalmazni és így is működött. Fontos azonban, hogy arcra és hajra egyaránt szűz/szűretlen kókuszolajat használjunk, ez általában fel van tüntetve a csomagoláson, plusz a szűrt változatnak általában nincsen illata, tehát vásárlás előtt szagoljuk meg a terméket. A kókuszolaj 24,5 fokon olvad, nem szükséges hűtőben tárolni, mert nem avasodik meg gyorsan. Enyhe (körülbelül 4 faktor) fényvédő hatása is van, sminklemosásra is kíméletes módszer, valamint megakadályozza a gombák és baktériumok szaporodását, tudni kell azonban, hogy komedogén indexe magas, ezért nem ajánlanám pattanásos bőrre, hiába teszik ezt mégis sok helyen az interneten. Főzéshez a szűrt, illatmentes kókuszolaj ajánlott, előnye, hogy a hőt jól tűri és a zsírsavak melegítés hatására nem sérülnek. Általában 1 literes kiszerelésben árulják, 1000-1500 forint körül bioboltokban, herbáriákban. DM-ben és Rossmannban is kapható, ám ezek szűrt változatok.


Jojobaolaj: ennek az olajnak a felépítése nagyban hasonlít az emberi szervezet által termelt faggyúhoz és képes szabályozni is annak képződését, szinte sosem okoz allergiás reakciót. Komedogén indexe nulla, így biztonságosan használható mindenféle bőrtípusra, én is rendszeresen használom arcápolásra és testápolásra egyaránt. Valójában viasz, így nem hagy olajos nyomot a bőrön, a többi olajhoz képest gyorsan beszívódik. Olvadáspontja 7 fok, ellenáll az oxidációs folyamatoknak, ezt sem szükséges hűteni, sokáig eltartható, sőt, növeli a belekevert olajok eltarthatóságát. Nem fényérzékeny, ezért nyáron is alkalmazható arckrém helyett. Hajra én ezt alkalmazom a legszívesebben, mind hajmosás előtti pakolásként, mind hajvégápolóként - ezzel azonban vigyáznék, mert egyszer úgy összeragadt tőle a hajam, hogy csomókban téptem ki fésüléskor...Negatívum lehet, hogy elég drága, viszont sok terméket ki lehet vele váltani.


Mandulaolaj: én csak hajra használom hajmosás előtt, de alkalmas bőrápolásra is, ez az egyik leggyakrabban alkalmazott vívőolaj, ekcémás bőrre különösen ajánlott, csecsemőknél és gyerekeknél is alkalmazható de vannak, akik érzékenyek a csonthéjasok olajára, úgyhogy erre is érdemes vigyázni. Kicsit ragacsos, nehéz állaga van, éppen ezért nagyon alaposan ki kell öblíteni a hajból. Belsőleg is használható, 3-4 kávéskanál elfogyasztása (például salátába) segít a tüdőgyulladás leküzdésében és hasfájásra is jó. Gyorsan, 5-6 hét alatt avasodik meg, ezért célszerű kisebb kiszerelésben venni, a Rossmannban 1000 forint körüli áron kapható az 50 millis kiszerelés.

Csipkebogyóolaj: elsősorban azért vettem meg, mert azt hallottam, hogy nagyon jól működik a hegek és pigmentfoltok halványításában, ezt alá tudom írni, sokkal gyorsabban gyógyul minden sebem, ha ezt használom rá. Magas C-vitamin és antioxidáns tartalmú, emellett zsírsavakban is gazdag, miután használom, mindig úgy látom hogy sokkal "ragyogóbb" és egészségesebb a bőröm. Célszerűb vizes arcbőrre használni, mert így gyorsabban beszívódik, elég csak pár cseppet használni belőle. Úgynevezett "szárító olaj", ezért alkalmas pattanásos bőr ápolására, habár hallottam olyanról, hogy valakinél pont hogy ez hozta ki őket, ezt sajnos ki kell tapasztalni...aki érzékeny az illatokra, annak nem annyira ajánlom, ugyanis masszív olajszaga van, de meg lehet szokni. Mindenképpen hűtve tárolandó, ugyanis gyorsan avasodik. Aromax márkaboltokban és mostmár a Müllerben is kapható a bio arcápoló dolgoknál 1600 forint környékén.


Grapefruit olaj: ezt főleg fertőtlenítésre, pattanásokra használom, nyáron viszont kerülöm, mivel növeli a fényérzékenységet, használata után legalább 12 óráig nem ajánlatos a "kezelt" területet napoztatni. Az illata erős, citrusos - milyen meglepő :D Rossmannban, DM-ben, Tescoban is láttam már párszáz forintért.



Teafaolaj: valójában nem olaj, az ausztráliában őshonos teafa leveleiből vízgőz-desztillációval készült esszencia. Erős fertőtlenítő hatású, ennek következtében gyakran alkalmazzák pattanásos bőrre, de csak helyileg, teljes arcon használva nagyon szárít. Hatásos még különböző gombás fertőzések ellen, rovarcsípésre, ínygyulladás ellen, de lenyelni nem szabad! Herpeszre is jó állítólag, bár ezt még nem sikerült bizonyítani. Samponba keverve megszünteti a korpásodást, de el tudom képzelni, hogy kiszáríthatja a fejbőrt. Az illata nagyon erős, mentolos-kámforos, sokáig érezhető használat után, ha nem zavar az illata, párologtathatod is, ugyanis a rovarok menekülnek tőle. Szinte mindenhol lehet kapni párszáz forintért.



Rozmaringolaj (nincs a képen): aki rendszeresen olvassa a blogot, ismeri már a kalandjaimat a samponokkal. Jelentem, úgy néz ki, hogy ez az olaj fogja megoldani a problémáimat, ugyanis amióta 3-4 cseppet keverek a samponomba, ki tudom tolni a hajmosást 1-2 nappal, ráadásul úgy nő a hajam tőle, mint a gomba. Hátránya, hogy nagyon erős az illata, amit én személy szerint szeretek, anyukám és az öcsém viszont a falra másznak tőle, valamint hogy elég kevés helyen kapható, én az Árkádban, az Aromax márkaboltban vettem 1290 forintért, ami 10 ml-ért elég húzós.


Tipp: ha hajmosás előtt használod valamelyik olajat pakolás gyanánt - ez különösen a kókuszolajra igaz - alaposan samponozd át a hajad hosszát, akkor is, ha egyébként nem szoktad, mert különben órák múlva sem fog megszáradni a hajad még hajszárítóval sem.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedett és hasznos poszt! :)

    VálaszTörlés
  2. Én csak ricinusolajat szoktam használni a hajamra, de ezek után megnézem a rozmaringolajat is.
    Teafa olajas termékeket ( Oriflame) használok az arcomra, és csodákat tettek a bőrömmel. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem a ricinus valahogy soha nem vonzott, pedig mindenki arra esküszik :D

      Törlés
  3. A ricinus nekem a szempillámra, szemöldökömre nagyon bevált! Szuper poszt, el is könyvjelzőztem, mert a későbbiekben nagy hasznát fogom venni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem oda az Alverde koffeines szempillaápoló jött be nagyon, azóta van szemöldököm! :D Örülök, hogy tetszett!

      Törlés